Každé auto potrebuje vymeniť autodiely: od prvkov rôznych uzlov až po spotrebný materiál. Tieto starosti môžete zveriť zamestnancom čerpacej stanice – je to spoľahlivé, rýchle, ale drahé.

Nezávislý výber dielov vám umožní výrazne ušetriť, takže zvážime spôsoby, ako urobiť všetko online – čo najpohodlnejšie a najziskovejšie.

Ako správne nakupovať autodiely

Odborníci teda rozlišujú tri spôsoby vyhľadávania autodielov, ktoré zvládne aj nováčik: podľa vlastností auta, podľa čísla výrobku a podľa VIN kódu. Zvážme každú z možností samostatne.

Podľa vlastností auta

Automobilové diely sa vyberajú podľa značky, modelu a roku výroby. Taktiež v niektorých katalógoch je potrebné špecifikovať motor, prevodovku a umiestnenie volantu. Po zadaní všetkých potrebných údajov získate autodiely vhodné pre vaše auto.

Táto metóda je optimálna pre technicky jednoduchý model. V opačnom prípade bude ťažšie vybrať komponenty bez presných údajov. Tu je lepšie požiadať autoservis o poskytnutie dekódovania VIN – s názvami jednotiek a uzlov na porovnanie s dielmi v katalógu, alebo použiť dekódovací program, ak katalóg nemá potrebné náhradné diely.

Číslo dielu

Všetky autodiely majú číslo pridelené výrobcom. Zároveň sa líšia čísla výrobkov originálu, OEM a kompatibility.

Táto metóda je vhodná pre časti, ktoré je možné odstrániť a predmety je možné prezerať. Sú vytlačené, vyrazené alebo odliate. Potom musíte zadať článok do vyhľadávania na webovej stránke: program vydá komponenty a môžete si vybrať potrebné náhradné diely, porovnať ceny v rôznych obchodoch a vybrať si ten najpohodlnejší.

Výhodou tejto možnosti je presnosť výberu. Pri zmene čísel výrobcovia prenášajú čerstvé údaje predajcom a aktualizuje sa aj online katalóg. Tento trik nefunguje len s veľmi starými modelmi alebo úplne novými (2-3 roky po vydaní). Potom, ak pri vyhľadávaní chýbajú podrobnosti, je lepšie vyskúšať VIN kód alebo kontaktovať špecialistov.

VIN kód

Najjednoduchší a najspoľahlivejší spôsob je vybrať si autodiely podľa VIN čísla. Toto je jedinečný kód pre každý stroj. Výnimkou sú japonské autá s „pravým“ volantom, v ktorých sa tento kód nazýva Rám.

VIN sa nachádza v technickom pase na karosérii, dverách alebo pod kapotou. Ak chcete hľadať, musíte zadať toto číslo na webovej stránke obchodu alebo prostredníctvom iných programov a získať zoznam dielov. Výber náhradného dielu podľa vin sa považuje za najpohodlnejší spôsob, pretože tento kód zohľadňuje všetky nuansy modelu automobilu. To minimalizuje chyby a dáva dôveru v správnosť výberu.

Ďalším plusom je úspora času: nemusíte hľadať náhradné diely cez katalóg a porovnávať ich. Kód Vin to urobí sám, pričom vyberie certifikované komponenty, ktoré sú plne kompatibilné s vaším vozidlom.

Zároveň si pamätajte, že výrobca auta môže vydať VIN balíček bez dešifrovania a pri nových úpravách auta sa tieto informácie budú na internete hľadať len ťažko. Preto, ak máte pochybnosti o výbere, poraďte sa s odborníkom.

Preto je výber správnych autodielov jednoduchý aj bez skúseností. Použite katalógové filtre, články alebo VIN kód a vybavte svoje auto tým najlepším príslušenstvom!